Jeśli chcesz zamówić obwarzanki krakowskie, koniecznie sprawdź www.piekarniapochopien.com
Posiadają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę interesująco, natomiast nabyć je można tylko w jednym mieście na świecie. O czym piszemy? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i dumą krakowskich cukierników. Dlaczego szczycą się tak dużym zainteresowaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności chcą spróbować akurat opisywanego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę zdań
Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W annałach pierwszy raz opisano je wiek po tym, gdy zauważono, iż jadła je królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w okresie Wielkiego Postu, ale potem na stołach obecne były także w innych sezonach. W XV stuleciu władca Jan Olbracht wydał dekret, na mocy którego mogli wypiekać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą ustawę przyjęła pięć wieków potem Wspólnota Europejska, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.
Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki mają formę pierścienia z wyraźną spiralną fakturą oraz wielkość w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od dawna produkowane są w myśl tego samego przepisu. Ich nazwa i wyjątkowy smak są wynikiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą lub makiem – i wkłada do pieca.
Nasze dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]