Żywność ekologiczna – czym różni się od konwencjonalnej?

Od prężnego rozwoju przemysłu żywieniowego, który zaczął się w zeszłym wieku, artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni artykułów wykonanych z żywności …

Czy można kupić kapsułki kompatybilne z Nespresso?

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najdłużej obecnych w sprzedaży. Zostały opatentowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu stopniowo zdobywały kolejnych miłośników. Dzisiaj jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a urządzenia z tym systemem wykonuje wiele popularnych firm. Czy są w sprzedaży kapsułki kompatybilne z Nespresso? Postanawiając o zakupie …

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Na kanapce, w sałatce, w zupie czy w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bo kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe. Czym wzbogacić smak kwaszonych ogórków Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj proste. Używa …

Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Kiszonki warzywne są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka przygotowywany w innych częściach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością? Według …

Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają też inne, przedtem mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak kefir, kombucza albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie zasługują …

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Z kwaszonek korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością ekologiczną. Eliminuje toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kiszonej …

Z tymi przysmakami filiżanka kawy stanie się deserem – o dodatkach do kawy

Przywykliśmy do spożywania kawy zamiast śniadania lub na szybko po drodze do pracy. Nic w tym dziwnego, ponieważ kawa z powodu zawartej w niej kofeinie pobudza i pomaga z pełną siłą zmierzyć się z zaplanowanymi zadaniami. Tymczasem lekceważymy to, że kawa połączona z przeróżnymi dodatkami przeistacza się w aromatyczny rarytas, przy którym można się zrelaksować …

Kurs gotowania – od podstaw po zaawansowane techniki

Samodzielne przyrządzanie dań w domowym zaciszu ma dużo zalet. Najważniejszą z nich jest bezsprzecznie zmniejszenie wydatków – spożywanie potraw w domu bywa zazwyczaj dużo tańsze niż częste korzystanie z usług restauracji. Równie istotna jest też satysfakcja będąca następstwem ugotowania dania własnymi rękami – szczególnie, jeśli częstujemy nim domowników albo gości. Nie można nie wspomnieć także …

Kurs gotowania dla dzieci rozwijają kreatywność

Dzieci lubią pomagać w kuchni – ozdabiać ciasta czy wybierać i podawać składniki. Pragniesz rozwinąć zapał kulinarny Twojej pociechy? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak wyglądają takie zajęcia. Kurs gotowania dla dzieci kształtuje pomysłowość młodych kucharzy Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć pociechy w wieku od sześciu do dziesięciu lat. …

Kurs kulinarny – warsztaty nie tylko dla amatorów

Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to znakomity pomysł na zdobycie przydatnych umiejętności – poznanie tajników różnych receptur oraz właściwych praktyk produkcyjnych albo po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto zapisać się na warsztaty kulinarne? Kurs kulinarny – dla pasjonatów i wykwalifikowanych szefów kuchni Zdolności gotowania nie zyskuje się w parę miesięcy …