Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich parametrów nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Chroni ona stal przed szkodliwym działaniem licznych substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do magazynowania dużych ilości gotowych preparatów, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wymienione wcześniej cechy powodują, że zbiornik nierdzewny jest również idealnym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej w sektorze spożywczym
Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często wykorzystywany w przeróżnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W piekarniach, browarach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym w głównej mierze dlatego, że na takich zasobnikach nie powstaje osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości bakteriami czy dzikimi drożdżami.