Tarcica to produkt drzewny który ma bardzo szerokie zastosowanie szczególnie w przemyśle budowlanym, a poza tym w zakresie wykańczania wnętrz. Na zakres jej użytkowania wydatnie wpływa to, iż produkt ten oferowany jest w wielu rodzajach, które określane są przez gabaryty wyrobu.
Tarcica obrzynana i nieobrzynana, mokra i sucha
Zakłady drzewne proponują swym klientom rozmaite rodzaje tego wyrobu. Przede wszystkim znaleźć można tarcicę suchą oraz mokrą. Tarcica sucha powstaje poprzez wcześniej przetartego za pomocą pilarek okrągłego drewna. By pozbawić ją wilgotności, suszy się ją w odpowiednio do tego celu skonstruowanych suszarniach komorowych. Ma to na celu nie tylko nadanie jej niższego stopnia wilgotności, co wyraża się w procentach, ale też konkretnych cech, za jakie odpowiada poziom wilgotności. Tarcica mokra zaś nie jest poddawana temu procesowi. Tarcicę dzieli się także na nieobrzynaną i obrzynaną. Jak nietrudno się domyślić, ten pierwszy typ to tarcica poddana określonemu zabiegowi mechanicznemu, w wyniku którego wszystkie jej powierzchnie są wyrównane. Tarcica nieobrzynana posiada natomiast obrobione jedynie dwie powierzchnie równoległe. Ponadto możliwe jest wytwarzanie tarcicy w rozmaitych rozmiarach. Z podstawowej postaci tarcicy produkuje się między innymi deski, belki, listwy, bale czy łaty.
Tarcica – do czego jest użytkowana?
Dobrej jakości tarcica, wykonana z dobrych gatunków drewna i poddana precyzyjnej obróbce, wykorzystywana jest wszędzie tam, gdzie pożądane są nieprzeciętne walory wizualne oraz doskonałe parametry techniczne. Natomiast tarcica gorzej jakości wykorzystywana jest głównie do produkcji papieru, a także w przemyśle budowlanym, na przykład do tworzenia konstrukcji budynków oraz więźb dachowych.