Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Więcej informacji o kiszonym soku z buraka.

Z kwaszonek korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Eliminuje toksyny i wspiera odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił zapewne każdy z nas. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty często przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest niesłychanie zdrowy, choć nie wszystkim smakuje. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy B3, E, A oraz C, jak również przeróżne minerały, jak żelazo, miedź i fosfor. Wiele osób odczuwa trudności z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, jednakże rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, bo wypłukuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się również osobom, chorym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego przetworu nie należy nadużywać – zaleca się wypijać maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka jest tak samo prozdrowotny!

Kolejnym lubianym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni i który spożywamy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on masę witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: redukuje poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a zarazem podnosi koncentrację. Chociaż buraki wyróżniają się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem albo chorobami nerek, jak również paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przyrządzać soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym sklepie lub zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż tego typu soki należy przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]