Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Sól to substancja niezbędna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je w gastronomii?

Różowa sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale wzbogaca smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek regulujący utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi potas, wapń czy magnez, a zarazem nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie podkreśla smak dań i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi świetny do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, żelaza czy potasu, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie traci swoich własności i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]