Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Jeśli potrzebujesz eko ogórków kiszonych, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

Na kanapce, w sałatce, w zupie czy w formie dodatku do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bo kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.

Czym wzbogacić smak kwaszonych ogórków

Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków albo beczek z drewna, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Później kładzie się pojemnik na co najmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po kilku dniach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, aczkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można podkręcić również różnymi przyprawami, np. cząstkami chrzanu, gorczycą lub liśćmi laurowymi. Oczywiście nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, by samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarkę albo piwnicę, w której może gromadzić przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że należy odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w kubełkach czy w workach foliowych, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają ogórki kiszone?

Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I to prawda, bo wespół z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne bakterie, które dobrze wpływają na florę jelit oraz redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kcal na 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę K1, D i C oraz wiele składników odżywczych koniecznych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, mangan i potas. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeśli lubimy kwaskowate smaki, nie trzeba wyrzucać go po spożyciu kiszonek. Lepiej dodać go do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w trakcie kiszenia składniki odżywcze przenikają częściowo do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]