Sprawdź, gdzie kupić warzywa kiszone.
Kiszonki warzywne są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka przygotowywany w innych częściach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.
Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością?
Według historyków metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w soli, w solance lub w roztworze octu, znana jest ludzkości od ponad 4 tysiącleci. Proces ten prawdopodobnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH zawiesiny, w której się go zanurza, utrudnia rozwój bakterii powodujących gnicie. Kilka wieków wstecz była to świetna metoda, by wydłużyć czas przydatności do konsumpcji warzyw, ryb i mięsa nawet o kilkanaście tygodni. W rezultacie pojawiła się tradycja przyrządzania m.in. kiszonek z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszone przetwory od zawsze znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna nie jest przesadzone. Charakteryzują się one m.in. ogromną zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na cyngę. Co interesujące, w języku polskim kwaszonki z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z ziemniaków lub topinamburu.
Kwaszonki – co się zwykle kisi?
Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto w większości zakątków świata, nawet w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest bardzo popularna. Jednak pickle są tam bodajże najbardziej lubianym uzupełnieniem burgerów, hot-dogów oraz kanapek. Nad Wisłą obok ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraczki, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Jednakże to nie jedyne warzywa, które można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. botwinkę, kalafiory oraz owoce (np. cytryny), a czasem nawet ryby.
Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Domowe kwaszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw lokalnych. Warto pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie regionach świata, gdyż zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w procesie kwaszenia. Stąd ogórek przygotowany wedle tradycyjnej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w USA.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]